به گفته گروه علمی مجله خبری اقتصاد ارتباطات ، آراش کارابیگی مدیران فعال در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات روز دوشنبه جلسه تخصصی “از بوروکراسی گرفته تا الگوریتم ؛ آینده فناوری -توافق گرا» مرجع توسعه تنظیم مقررات ایران ، بازسازی ارتباطات تجاری مبتنی بر فناوری سنتی را توصیف می کند و گفت: مفهوم نظارتی و مقررات در واقع پس از مجوز برای اپراتور دوم در کشور تشکیل شده است.
وی افزود: “پیش از آن ، هیچ مفهومی به نام تنظیم کننده به معنای مدرن و وزارت پست ، تلگراف و مدیریت تلفن وجود نداشت و با تغییرات قانونی و ایجاد نهاد نظارتی ، مسئولیت هایی مانند صدور مجوز ، طراحی تجارت و نظارت بر اپراتورها به اقتدار نظارتی رادیو واگذار شد.”
کریمبیگی تجربه موفقیت آمیز اپراتور دوم و تحول را از منظر مدیریت نشان داد و گفت: در این تجربه ، خدمات عمومی برای تجارت ارزش افزوده تغییر کرده است. اما پس از آن با ظهور فن آوری های جدید مانند 4G ، مشکلاتی مانند تضاد منافع و عدم شفافیت در ساختار نظارتی پدیدار شده است و مدل مبتنی بر فناوری جایگزین “سرویس دهی” شد که منجر به پیچیدگی بازار و تاخیر اپراتورها شد.
در مورد نقش منفعل تنظیم کننده ها ، وی گفت: تنظیم کننده ها به جای پیش بینی و طراحی قوانین پس از ظهور فناوری و بازار ، تنظیم می شوند. این رویکرد دارای یک تجارت ناپایدار و نارضایتی از اکوسیستم نوآورانه است.
این فعال فناوری اطلاعات و ارتباطات بر لزوم تعریف مجدد گزارش ، شفافیت ، استقلال و پاسخگویی تنظیم کننده ها تأکید کرد.
یکی دیگر از مدیر فعال در زمینه فن آوری های اطلاعات و ارتباطات این جلسه همچنین چالش اصلی تنظیم مفهوم تنظیم در ایران را شرح داد ، که بیشتر ابزاری برای کنترل و تحمیل حاکمیت است ، نه برای تنظیم روابط بین دولت ، شرکت ها و مردم.
آباس عسکاری وی تأکید کرد: ساختارهای موجود شکننده هستند و تغییر مدیران منجر به تعلیق پروژه ها می شوند. همچنین ، عقب ماندگی ساختاری در تنظیم کشور و دور شدن از مدل های جهانی منجر به از بین رفتن فرصت ها شده است.
وی با اشاره به کاهش سرمایه اطلاعات حاکمیت و عدم وجود نیروی مؤثر و باتجربه در این آیین نامه ، گفت: “ساختار دولت موجود ظرفیت لازم برای تغییرات اساسی را ندارد.”
کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات بیشتر بر لزوم تغییر ذهنیت و جوان سازی اقتدار دولت برای معرفی مفاهیم مدرن مدیریت و مقررات مدرن تأکید کرد.
پس از این جلسه ، مسائل فنی بیشتری مانند مشکلات مدل مجوز و تأثیر آن بر توسعه شبکه های 4G و فیبری مطرح شد.
کریمبیگی به مشکلات تضاد منافع در ساختار اشاره کرد و گفت: “تنظیم کننده خود اپراتور است ، مانند راه آهن یا ساترا ، که باعث می شود بازار قادر به تنظیم آن نباشد.”
وی همچنین به اهمیت داده های بزرگ (داده های بزرگ) و فن آوری های نظارتی جدید برای بهبود عدالت ، کیفیت خدمات و شفافیت در زمینه تنظیم اشاره کرد و تأکید کرد: فناوری به تنهایی بدون تغییر ساختارها نمی تواند مشکلات را حل کند.
به گفته دانشکده مدیریت شریف ، هر دو سخنران بر لزوم تغییر رویکردهای سنتی ، ترویج سرمایه اطلاعاتی و تعریف مجدد فلسفه مقررات در ایران تأکید می کنند تا بتوانند توسعه پایدار ایجاد کنند و به طور مؤثر از فناوری های مدیریت جدید استفاده کنند.
منبع خبر: https://www.irna.ir/news/85850969/%D8%AA%D8%A8%D8%AF%DB%8C%D9%84-%D9%85%D8%AE%D8%A7%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%B3%D9%86%D8%AA%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%DA%A9%D8%B3%D8%A8-%D9%88%DA%A9%D8%A7%D8%B1-%D9%81%D9%86%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D9%85%D8%AD%D9%88%D8%B1